Widziałam gdzieś na internetach, że dziś obchodzimy National Louvi Day, czyli Narodowy Dzień Fasoli Czarne Oczko. Nie wiem na ile prawdziwa jest ta informacja, ale warto przy tej szczególnej okazji wypróbować sprawdzony cypryjski przepis i przygotować louvię, czyli pożywny i mega smaczny lunch wegański.

Louvi (czyt. luwi) to jedna z wielu potraw cypryjskich spożywanych w czasie postów religijnych lub przez wegetarian. Jej głównym składnikiem jest fasola czarne oczko.

Składniki:

  • 3 szklanki suszonej fasoli czarne oczko
  • 1 duży pęczek liści boćwiny, zwanej też mangold (można zastąpić świeżym szpinakiem, są podobne w smaku)
  • 3 duże cukinie, grubo posiekane na plasterki ok. 2-3 cm grubości (opcjonalnie)
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • czarny pieprz (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Namocz fasolę w zimnej wodzie przez co najmniej 8 godzin lub najlepiej na noc.
  2. Odcedź i wylej wodę.
  3. Napełnij duży garnek zimną wodą (można dodać kostkę warzywną), dodaj trochę soli i wyciśnij sok z cytryny, doprowadź do wrzenia. Dodaj fasolę i chwilę gotuj.
  4. Zdejmij z ognia i wylej gorącą, „brudną” wodę.
  5. Ponownie zalej fasolę zimną wodą i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie do połowy ugotowana.
  6. Dodaj posiekaną cukinię.
  7. Umyj boćwinę/szpinak i grubo pokrój. Dodaj liście do fasoli i zmniejsz ogień. Gotuj, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
  8. Dobrze odcedź.

Propozycje podania: Wyśmienicie smakuje z tuńczykiem z puszki.

Porada: Louvi najlepiej smakuje, gdy już na talerzu skropi się sokiem ze świeżej cytryny i oliwą z oliwek. Można dodać drobno posiekaną w kostkę cebulkę.

Bądź na bieżąco – zasubskrybuj nasz kanał na Facebooku, Instagramie i TikToku!